انتظارات کاربران مختلف از سیستم اتوماسیون ساختمان، متفاوت است. طبیعتاً انتظارات از سیستم اتوماسیون ساختمان در هتل، متفاوت از انتظاراتی است که در یک مجتمع مسکونی امید میرود. به همین جهت نرم افزار و سخت افزار سیستم به گونه ای طراحی شده است تا امکان ایجاد قابلیت های متفاوت برای کاربردهای گوناگون به سادگی امکان پذیر باشد. حال در ادامه به توصیف راهکار اداری از راهکارهای سیستم هوشمند ساختمان می پردازیم .
- راهکارهای هتلی
- راهکارهای اداری
- راهکارهای مراکز تجاری
- راهکارهای مسکونی
- راهکارهای بیمارستان ها و مراکز درمانی
راهکار اداری
انعطاف پذیری و مقرون به صرفه بودن تجهیزات و سیستم های نصب شده در ساختمان های اداری عامل کلیدی مهمی است که توسط سیستم مدیریت هوشمند یکپارچه ساختمان (BMS) برای دستیابی به کمترین حد استفاده انرژی و بیشترین بازدهی ممکن امکان پذیر میباشد.
انعطاف پذیری در ساختمان های تجاری ، اداری از اهمیت بیشتری برخوردار است. به عنوان مثال ساختمانهای اداری باید طوری طراحی شوند که بتوانند به آسانی با هر گونه تغییر در کاربرد و نیازها و شرایط سازگار شوند.
اهمیت به کارگیری سیستم کنترلی هوشمند در مراکز اداری :
- بازگشت هزینه به واسطه صرفه جویی
- جلوگیری از اتلاف انرژی در هزینه های مربوطه
- کاهش هزينه هاي مربوط به تعمیر و نگهداري
- کاهش هزینه های استهلاک
- جلوگیری از سرمایه گذاری مجدد جهت ایجاد سیستم های مورد نیاز به صورت موازی
- به کارگیری سیستم ها در محیط شبکه و کاهش هزینه های ایجاد زیر ساخت
- کاهش مصارف ناخواسته و تخصیص منابع انرژی فقط به فضاهای در حین بهره برداری
- کاهش هزینه های نیروی انسانی به منظور تعمیر و نگهداری سیستم
- استفاده بهینه از تجهیزات و افزایش عمر مفید آنها
- امکان مانیتورینگ و کنترل تمامی پارامترهای تحت پوشش از طریق یک کنترل کننده مرکزی.
- امکان مانیتورینگ کلیه پارامتر های قابل اندازه گیری
- مانیتورینگ کلیه خطاهای ساختمان ( چیلرها، مشعلها ، پمپ ها ، هواسازها، فن کوئل ها و غیره )
- شناسایی سریع معایب و هشدارها و پاسخ فوری به آنها
- نمایش نمودارهای مربوط به مصرف انرژی در موتور خانه
- حفاظت هوشمند فضاها در مقابل نور زیاد خورشید یا باد و طوفان از طریق سنسورهای باد و نور خورشید
حال به منظور شرح سیستم کنترل هوشمند برای یک ساختمان اداری نمونه ، فضاهای موجود در یک ساختمان اداری را تفکیک کرده و به توصیف بخشی از نیازهای هر یک از آنها می پردازیم.
سیستم روشنایی فضاهای عمومی طوری طراحی شده اند که فقط در صورت نیاز مورد استفاده قرارگیرند، به طور مثال هنگامیکه شخصی وارد پارکینگ یا حیاط می شود ورود آن بوسیله سنسور تشخیص داده شده و مسیرهای روشنایی بلافاصله روشن می گردند که کنترل آن باعث صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد.
سیستم کنترل دسترسی یکپارچه باعث می شود تا تردد درفضاهایی از قبیل پارکینگ ، انباری ها ، راهروهای طبقات و … فقط در ساعات مجاز و توسط کاربران همان مشاعات قابل دسترسی باشد.
– ایجاد شعاع نورانی بسیار زیبا بصورت اتوماتیک بر روي نماي بیرونی شامل دیوارها و پنجره ها با استفاده از فاکتورهایی مانند: تغییر رنگ و نورپردازي ، تنظیم میزان شدت نور و نحوه نورپردازی توسط اپراتور و …
– کنترل روشنایی در محیطهایی که رفت وآمد کمتري انجام می شود (محیط های مشاع) ، توسط سنسورهای حرکتی و نیز پس از سنجش مقدار نور مورد نیاز (لوکس نور)، فرمان وصل و یا قطع سیستم روشنایی صادر می شود.
– کنترل دسترسی و ثبت اطلاعات ورود و خروج کارکنان مورد استفاده و نمایش عکس و مشخصات ثبت شده در سیستم با حذف کلیدهای مکانیکی.
فضاهای موجود یک ساختمان اداری در شکل زیر نمایش داده شده است که به توصیف بخشی از نیازهای کنترلی هر یک از آنها می پردازیم.
با تفکیک هر یک از بخش های ساختمان این امکان به وجود می آید تا بتوانیم طبق کاربرد هر فضا بهترین شرایط (دما، نور، رطوبت و …) را ایجاد نماییم و با یکپارچه سازی تمام سیستم های موجود در تمامی ساختمان یک سیستم کاملا هوشمند را به جهت رسیدن به اهداف خود داشته باشیم.
مزایای سیستم مدیریت هوشمند یکپارچه ساختمان :
- کاهش هزینه های نگهداری و استهلاک
- کاهش عملیات
- کاهش میزان تجهیزات مصرفی
- کاهش فضای مشاعات
- افزایش فضای مفید
- افزایش بازده پروژه
- سیستم هایی که جایگزین هم هستند
- کاهش تعداد سیستم ها
- کاهش هزینه کل پروژه
اتاق جلسه:
- کنترل پرده
- حفاظت هوشمند فضاها در مقابل نور زیاد خورشید یا باد و طوفان از طریق سنسورهای باد و نور خورشید
- کنترل میزان باز و بسته بودن کرکره ها به نسبت شدت نور خورشید
- بستن پرده و کرکره های برقی در صورت وزش باد زیاد
- امکان تعریف سناریوهای متفاوت در خصوص کنترل پرده ها
- کنترل از راه دور
- تمام فرمان هایی که از طریق کلیدها انجام می پذیرد توسط ریموت کنترل قابل اجرا است.
- انجام سناریو با کلیک بر روی یک کلید.
- تجمیع تمامی ریموت کنترل های دستگاههای موجود در فضا (کولر، تلویزیون، سیستم صوتی و …) با یک ریموت کنترل هوشمند
- سنسور حضور
- مراجعه به بخش تجهیزات سیستم روشنایی
اتاق کنفرانس:
در اتاق کنفرانس با لمس یک کلید میتوانید یک سری عملکردهای مختلف و جداگانه را برای آماده سازی فضای اتاق جهت ارائه سمینار، ویدئو کنفرانس و غیره فعال و اجراء نمایید.
- لامپ ها خاموش یا نورشان کمتر شود
- پرده ها کشیده شود
- پرده سفید نمایش پایین آمده و جهت ارائه آماده باشد
- پروژکتور و میکروفن روشن شود
- دمای اتاق به حد مطلوب برسد
تمامی این کارها فقط با لمس یک کلید امکان پذیر خواهد بود.
دفتر کار :
سناریو 1 :
در اکثر مراکز اداری و سازمانها مهمترین مشکل این موضوع می باشد که کارمندی محل کار خود را ترک می کند حتی اگر بازگشت وی مدت زمان زیادی طول بکشد سیستم تهویه و روشنایی خود را همچنان روشن قرار داده و محل کار خود را ترک می نماید ، در ساختار سیستم هوشمند در صورت عدم وجود شخصی در محل ، بصورت خودکار و پس از طی زمانی معین، سیستم به حالت حداقل مصرف تغییر وضعیت می دهد تا دوباره شخص به محل کارخود بازگردد و بدين صورت از مصرف بيهوده انرژی جلوگيري به عمل می آید.
سناریو 2:
فن کویل های هر ناحیه 30 تا 60 دقیقه قبل از حضور کارکنان باز شده و فن کویل روشن میشود تا فضای مورد نظر به میزان مطلوب و آسایش برسد. (شیرهای آب گرم و یا آب سرد – بسته به فصل)
سناریو 3 :
درصورت باز شدن هر کدام از پنجره ها ، سیستم نسبت به خاموش نمودن موتورالکتریکی فن کویل آن قسمت اقدام می نماید.
سناریو 4 :
در هنگام بروز حوادث هماهنگی عملیات بخش های اعلام حریق با سیستم هوارسان ،اگزاست فن ها و اطفاء حریق ، مدیریت بهینه آسانسورها جهت تخلیه ساکنین، قطع جریان الکتریکی در هنگام نشت گازهای قابل اشتعال و نیز تهویه سریع فضا های آلوده به گازهای سمی از جمله قابلیتهای یک سیستم جامع مدیریت هوشمند ساختمان میباشد.
سناریو 5 :
تابلوهای برق روشنائی عمومی و نیز واحد های ساختمان، در ساعات خارج از ساعات کاری، روشنائی واحد ها فقط در صورت حضور پرسنل روشن مانده وچراغهای راهروها و مسیرهای داخلی بصورت محدود روشن می ماند در غیر این صورت طبق منطق از پیش تعریف شده به حالت خاموش تغییر وضعیت می دهند.
سناریو 6 :
در ساعات کاری ، موتورالکتریکی فن کویل بسته به اطلاعات دریافت شده از حسگر دمای محیط ، روشن و یا خاموش می گردد. در پایان زمان کاری، سیستم از طریق حسگرهای حرکت ، حضور افراد را در مقاطع مختلف کنترل نموده و نواحی بدون استفاده را از مدار عبور سیال گرم کننده و یا سردکننده جدا و موتور فن کویل ها را خاموش می نماید.
پذیرش :
با استفاده از دوربین های پیشرفته تمام رنگی میتوان کلیه مجموعه را زیر نظر داشت. ودر مواقع لازم به تصاویرضبط شده لازم دسترسی پیدا کرد ، همچنین این سیستم ها ضمن رعایت اصول ایمنی با یکپارچه شدن با سیستم های اعلام و اطفای حریق ، امنیتی و ایمنی به افزایش استاندارد و مشخصه های ساختمان کمک بسیاری می کند.
وجود سیستم نمایشگر در داخل پذیرش، این امکان را به مسئول آن می دهد که بتواند قسمتهای مختلف ساختمان، از جمله لابی، سالن کنفرانس، اتاقها، فضاهای عمومی و … را از داخل پذیرش کنترل کند و میزان مصرف انرژی هر یک از بخش ها را نمایش داد.
استفاده از نرم افزاری در واحد پذیرش که میتواند در یک نقشه گرافیکی کل ساختمان و سیستم های الکتریکی مربوط به آن را به نمایش گذاشته و امکان کنترل آنها را به صورت مجزا فراهم کند. همچنین از طریق این نرم افزار می توانیم از صحت عملکرد سیستمها از جمله سیستمهای موتورخانه ای اطمینان یافته ودر صورت بروز هرگونه مشکلی در کوتاهترین زمان ممکن در جهت رفع آن اقدامات لازم رابه عمل آوریم. از دیگر محاسن این سیستم آن است که مسئول پذیرش می تواند درهر لحظه از باز شدن در هر یک از واحدها اطلاع یابد. این روش کمک بسیار زیادی در برقراری امنیت ساختمان خواهد کرد.
و دیگر سناریوهای جذاب که در مقالات بعدی توضیح داده خواهد شد.